Kuchnia

Słodkości

KORA ORZECHOWA

Składniki na ciasto:

- 8 białek

- 3 żółtka

- 1 szklanka cukru

- 200 g orzechów włoskich ( pół na pół, zmielone i posiekane )

- 100 g wiórków kokosowych

- 100 g rodzynek

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać orzechy, wiórki, rodzynki i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, połączyć. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę ( 25x35 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, piec w 180 st. C, około 30 minut. Tak samo postąpić z drugą połową ciasta.



Składniki na masę budyniową:

- 1 puszka brzoskwiń

- 5 żółtek

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki pszennej

- 250 g masła



Dodatkowo:

- ok. 20 sztuk ciastek typu Delicje

- 2 opakowania galaretki pomarańczowej

- 1/2 szklanki naparu z kawy + odrobina spirytusu do nasączenia ciastek

Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szklanki wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać rozmieszaną mieszankę budyniową, pogotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło utrzeć na puszysto, ucierając dodawać po łyżce zimny budyń.

Połową masy posmarować jeden blat ciasta. Ułożyć ciastka nasączone w kawie ze spirytusem, wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim blatem ciasta. Na wierzchu poukładać osączone z zalewy i pokrojone brzoskwinie, zalać tężejącą galaretką ( przyrządzoną według przepisu na opakowaniu ).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation