Kuchnia

Słodkości

Biały Tort Malibu

Biszkopt:
• 7 jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 szklanki mąki pszennej
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
• 1 litr śmietanki 30%
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 2 łyżeczki żelatyny
• soku z połowy cytryny
100 ml likieru malibu + do nasączenia biszkoptów
DEKORACJA
tabliczka białej czekolady
wiśnie koktajlowe
BISZKOPT
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po 1 łyżce cukru cały czas ubijając. Dalej ubijać dodając po 1 żółtku. Powoli wsypywać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy (21 x 26 cm) i piec przez 35 - 40 minut w temperaturze 180 ℃.
MASA
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę (ostudzoną) oraz malibu. Ubijć jeszcze przez chwilę.
Biszkopt pokroić na 3 części. Każdy blat nasączać kilkoma łyżkami Malibu. Przekładać kremem malibu, posypać pokruszoną białą czekoladą. Udekorować wiśniami koktajlowymi i płatkami białej czekolady, ewentualnie poziomkami i wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation