Kuchnia

Słodkości

(należy przygotować 2 biszkopty, czyli ilość składników podwoić)

4 jajka (w temp. pokojowej)
1 szklanka cukru pudru
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 pełne łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
nasączenie:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 i 1/2 szklanki wrzątku
masa:
40 dag masła
40 dag chałwy waniliowej
wymieszane: 1 mały słoiczek konfitury wiśniowej i 1 słoiczek wiśni w syropie (odsączonych), razem około 1 szklanki wiśni
dekoracja:
1/2 ciemnej czekolady, startej
Przygotowanie:
Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta, biała i puszysta, przez około 10 minut. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy. Piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.
Masa chałwowa: Masło zmiksować mikserem do białości, następnie stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując aż otrzymamy jednolitą masę.
Każdy biszkopt przekroić na 2 placki (okruszki pozostawić na posypanie boków tortu). Na tortownicę położyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości rozpuszczonej kawy (ostudzonej) i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty.
Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować ostatnią częścią masy, pozostawiając trochę na boki tortu. Posmarowane masą boki posypać okruszkami z biszkoptu a wierzch udekorować startą czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation