Kuchnia

healthy eat

Zapiekane muszle makaronowe z kurkami i suszonymi pomidorami

składniki na 2-3 porcje:

200g kurek

słoiczek pomidorów suszonych w oleju

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

250g ricotty (można zastąpić mascarpone, który jest jednak bardziej tłusty, fetą, której polecałabym dodać mniej ze względu na słoność lub serkiem „Twój smak” z Piątnicy)

płaska łyżeczka oregano lub tymianku

płaska łyżeczka pieprzu

1-2 łyżki soku z cytryny

700ml przecieru pomidorowego

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

opcjonalnie: dla tych, którzy lubią i mogą 50 gram sera żółtego (nie jest konieczny)





wykonanie:



1. Kurki bardzo dokładnie płuczemy i kroimy w kosteczkę, podobnie jak cebulę i odsączone pomidory (oliwy nie wylewamy)

2. Makaron gotujemy, tak aby pozostał lekko twardawy (kilka minut krócej niż podano na opakowaniu). Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.

3. Na patelnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy od pomidorów. Przesmażamy na niej cebulkę, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy kurki, a po kilku minutach pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu, oregano lub tymiankiem. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Serek mieszamy z łyżką oleju z pomidorów.

5. Nadziewamy każdą z muszli łyżeczką serka i oraz farszem kurkowo-pomidorowym.

6. Przecier pomidorowy doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą, a następnie wylewamy go do naczynia w którym będziemy zapiekać tak aby pokrył dno.

7. Układamy na nim muszelki (opcjonalnie można całość posypać serem żółtym, choć ja tego nie zrobiłam i zapiekanka była bardzo dobra). Całość przykrywamy folią aluminiową.

8. Wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut.

9. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation