Kuchnia

Wschodnia dusza...Kuchnia Kresowa

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Składniki: 10 dużych ziemniaków, 50 dag mięsa mielonego, 1 marchew, 30 dag sera, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki mąki, 150 g startego sera, masło, olej roślinny, sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki ugotować w mundurkach i odstawić aby ostygły. W międzyczasie przygotować farsz: na oleju roślinnym podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać do tego mięso, sól i pieprz. Z ziemniaków zrobić puree. Doprawić solą i pieprzem, dodać jajko, starty ser i mąkę. Dobrze wymieszać.
Smacznego!

Teraz przygotowujemy foremki. Posmarować je cienką warstwą masła i posypać tartym serem. Połowę foremki wypełniamy masą ziemniaczaną, szczególnie dno i ścianki. Do środka wkładamy farsz i z góry ponownie wykładamy masę ziemniaczaną. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy napełnione foremki na 10-12 minut.

Zapiekankę można udekorować podsmażoną marchewką. Zamiast farszu z mięsa można zrobić farsz grzybowy, a nawet z rybny. Zamiast sera można posypać tartą bułką. Udekorować pietruszką i koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation