Kuchnia

Wschodnia dusza...Kuchnia Kresowa

Kotlety gryczane z sosem warzywnym

Składniki: 1,5 kg kaszy gryczanej, 600 g mięsa mielonego (wieprzowina i wołowina), 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka masła, 2 papryki (czerwona i żółta).

Najpierw przygotowujemy sos: 1 marchew, 1 cebula, papryka (czerwona i żółta), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 1 szczypta oregano, sól i pieprz do smaku. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Dodać do cebuli paprykę i marchew pokrojoną w słomkę. Dodać trochę wody z rozmieszanym w niej wcześniej koncentratem pomidorowym. Dodać do sosu oregano, cukier i sól. Gotować około 2 minut.

Kaszę gryczaną gotować 20 minut. Podsmażyć cebulę. Zmielić mięso wraz z kaszą gryczaną. Dodać do farszu jajko, cebulę podsmażoną, trochę majonezu, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i zrobić nieduże kotlety, które następnie podsmażyć z dwóch stron. Włożyć do brytfanki i zalać sosem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation