Kuchnia

Nigella

Przepisy Nigelli Lawson - Nigella Ucztuje: ODCINEK10 - DESERY - BRZOSKWINIOWA MELBA
8 brzoskwiń
3 szklanki wody
3 ½ szklanki cukru
1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż
2 łyżki stołowe soku z cytryny

Sos malinowy:
3 szklanki malin
¼ szklanki cukru pudru
1 łyżka stołowa soku z cytryny

Pudełko lodów waniliowych

Wodę, cukier, sok z cytryny, wanilię włóż do garnka i podgrzej, żeby cukier się rozpuścił. Doprowadź do wrzenia i pozwól miksturze gotować się ok. 5min., potem zmniejsz ogień.

Przekrój brzoskwinie i wyciągnij pestki. Połówki wrzuć do wcześniej przygotowanego syropu cukrowego na ok. 2-3 min.
z każdej strony.

Kiedy podgotujesz w syropie już wszystkie brzoskwinie, zdejmij z nich skórkę i pozwól im wystygnąć.

Aby zrobić sos malinowy, wrzuć maliny, cukier puder i sok z cytryny do miksera. Przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się pesteczek i przelej puree do dzbanka.

2 brzoskwinie ułóż na talerzu z 1 lub 2 gałkami lodów waniliowych. Wszystko polej sosem malinowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation