Kuchnia

SŁODKIE RECEPTURY

CIASTO BEZ JAJEK
Składniki:

olej - 1/2 szkl
kakao - 2 łyżki
kefir - 500 ml
cukier - 1 szkl
soda - 2 łyżeczki
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
mąka - 3 szkl
dżem porzeczkowy - 2 łyżki
cukier puder do posypania ciasta

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do miski wsypać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie wsypać cukier i kakao, wymieszać. Wlać olej, kefir i dodać dżem, zmiksować mikserem. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach (30 x 25 cm ) Wylać ciasto na blachę, na wierzch ciasta ułożyć owoce. Wstawić blachę do piekarnika, piec ok.40 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić czy ciasto upieczone patyczkiem, jak patyk suchy, to ciasto gotowe . Ciasto posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation