Kuchnia

SŁODKIE RECEPTURY

Ciasto bounty


1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao



masa:

500 ml mleka
6 łyżek kaszy manny
200 g cukru
200 g wiórków kokosowych
200 g masła




polewa:


200 g czekolady
150 ml śmietanki


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dużą foremkę (u mnie o wymiarach 38 na 25 cm)
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Na koniec łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Mleko gotujemy, dodajemy kaszę mannę i masło, cały czas dokładnie mieszając. Dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Mieszamy. Gorącą masę wylewamy na wystudzone ciasto (w foremce). Pozostawiamy do zastygnięcia.
Przygotowujemy polewę. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Polewamy wierzch ciasta. Po zastygnięciu polewy kroimy ciasto na kwadraty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation