Kuchnia

SŁODKIE RECEPTURY

Placuszki jogurtowe z rabarbarem

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

2 1/2 szklanki mąki tortowej
400 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cynamonu
szczypta soli
DODATKOWO:

2-3 łodygi rabarbaru
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Rabarbar kroimy na kawałeczki i zasypujemy cukrami, odstawiamy na 30 min. Jogurt mieszamy razem z jajkiem oraz solą. Mąkę przesiewamy prosto do mokrych składników razem z proszkiem oraz cynamonem. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy rabarbar i ponownie mieszamy. Smażymy placuszki na średnio rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Po usmażeniu na złoty kolor odsączamy z nadmiaru tłuszcza na ręczniku papierowych. Podajemy z cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation