Kuchnia

Wędliny i inne mięsiwa

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-musztardowym

Składniki :

600 g polędwiczek wieprzowych [możliwie jak najgrubszych]
1 łyżka masła ghee [lub 1 łyżka zwykłego masła + 2 łyżki oleju]
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

sos :

250 ml słodkiej śmietanki min.18% [użyłam 36%]
1 czubata łyżka musztardy miodowej
1 czubata łyżka musztardy francuskiej [z całymi ziarnami gorczycy]



Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości ok.2 cm. Każdy plaster położyć na deseczce i przycisnąć dłonią tak, aby się rozpłaszczył. Posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło ghee [lub zwykłe masło z olejem], włożyć polędwiczki i smażyć po 3-5 minut z każdej strony, aż będą brązowe.

W czasie, gdy mięso się smaży, przygotować sos: do rondelka wlać śmietanę, dodać oba rodzaje musztardy oraz pieprz i podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając. Sos powinien być gorący, ale śmietana nie powinna się zagotować.

Usmażone polędwiczki ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-smietanowo-musztardowym/1
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation