Kuchnia

Wędliny i inne mięsiwa

W mojej kuchni: Mięso w słoiku z galaretką wg Aleex

Składniki:

• 1 ½ kg mięsa wieprzowego bez kości – łopatki lub szynki
• ½ kg mielonej łopatki lub szynki (można zastąpić wołowiną w kawałku)
• 1 kg boczku
• 2 łyżki płaskie soli peklowej
• 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
• 1 łyżka majeranku
• 1 łyżeczka Delikata Konrr’a do mięs
• 1 łyżka maggi w płynie
• 4 łyżki żelatyny
• 3 ząbki czosnku
• 1,20 litra wody zimnej

Sposób przygotowania:

1. Mięso i boczek pokroić w drobną kostkę. Wersja dla leniwych: można zemleć mięso w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Przełożyć do miski. Dodać mięso mielone.
2. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą, wyrabiać ok 5 min. Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
3. Słoiki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 110 stopni C przez 15 minut.
4. Masę mięsną wkładać do suchych i wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok 2 cm przestrzeni, dokładnie ubijać.
5. Zakręcić słoje i natychmiast wstawić do gotowania.
6. Słoje wekować w dużym garnku ok 4 godziny 1 raz (na dłuższe przechowywanie wekować 2- krotnie po 3 godz.). Na dno garnka położyć lnianą ściereczkę, by słoiki nie stały bezpośrednio na blasze. Woda ma sięgać do ¾ wysokości słoików.
7. Wystudzić i wstawić do lodówki. Po wystudzeniu na wierzchu utworzy się warstwa bardzo smacznego tłuszczyku, w środku mięso, a na dnie pyszna klarowna galaretka nadająca się do krojenia razem z mięsem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation