Kuchnia

Wędliny i inne mięsiwa

Kiełbasa słoikowa
=========
Rewelacyjna domowa kiełbasa słoikowa, która w smaku przypomina mielonkę. Jest pyszna, a co ważne bez dodatków, jedynie czosnek i przyprawy. Przepis na tę kiełbasę podała Asia na naszym kotletowym forum (przepis wyróżniony w Miesiącu Luty), polecam Wam gorąco poczytać dyskusję na ten temat, kolejne osoby już robiły tę kiełbasę i wszyscy są zachwyceni ;-)

My również dołączamy się do grona zachwyconych kiełbasą słoikową, a na poniższym filmie możecie zobaczyć, że jej przygotowanie jest bardzo proste. Taką kiełbasę pokrojoną na plastry możecie położyć na świątecznym półmisku obok domowego pasztetu czy galantyny. Wasi najbliżsi będą zachwyceni każdym z tych dań. Smacznego.
=================
•Czas: ok. 45 minut
•Ilość porcji: ok 10

Składniki
•500 g mielonego mięsa*
•2 małe ząbki czosnku
•1 mała łyżeczki soli
•1 łyżeczka pieprzu
•1 łyżeczka majeranku

*mięso może być dowolne, od jego rodzaju zależy smak kiełbasy, my wykorzystaliśmy wołowe z dodatkiem drobiowego

Krok 1.
Mieszam mięso mielone z wyciśniętym czosnkiem i przyprawami.

Krok 2.
Przekładam do słoików do 2/3 wysokości. Zakręcam.

Krok 3.
Wstawiam do garnka z wodą i gotuję godzinę.

Krok 4.
Odstawiam do wystudzenia, a kolejnego dnia ponowne gotuję godzinę. Po wystudzeniu można otworzyć i pokroić na plastry. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation