Kuchnia

Gruszki

Składniki:

3 duże gruszki lub 4 małe 480 g
1/4 budyniu waniliowego bez cukru (10 g proszku)
mleko 0,5 % tłuszczu 150 ml
2 łyżeczki ksylitolu 10 g
kakao gorzkie 3 g
Przygotowanie:

Przygotuj budyń z większą niż wynika z opisu na opakowaniu ilością mleka (na 10 g proszku stosujemy 150 ml mleka – ma powstać sos). Dosłodź go ksylitolem lub stewią do smaku. Gruszki obierz, przekrój na połowy i oczyść z gniazd nasiennych. Duś dosłownie kilka minut z małą ilością wody lub podgrzej na parze. Owoce nie mogą być duszone zbyt długo bo „wyjdzie” z nich cały sok a wraz z nim aromat. Gruszki polej sosem waniliowym i podawaj na ciepło posypane odrobiną gorzkiego kakao. Pychotka:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation