Kuchnia

Gruszki

Gruszki w karmelu

Składniki:
• 4 dojrzałe twarde gruszki
• 1 cytryna
• 1 szkl. białego wina deserowego
• 2/3 szkl. cukru
• 1 op. cukru waniliowego
• 10 dag cukierków karmelowych
• 1/2 szkl. śmietany kremówki
• 4 kromki bułki albotosty
• 1-2 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj dosucha, przekrój na pół, wyciśnij sok. Do garnka wlej wino, 400 ml wody oraz sok z cytryny. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Doprowadź do wrzenia. Gruszki umyj, obierz ze skórki, przekrój na pół, pozostaw ogonki.
Owoce włóż do wrzącego winnego syropu. Owoce gotuj ok. 20 minut. Następnie zdejmij garnek z ognia. Gruszki w zalewie odłóż do wystudzenia.
Cukierki drobno posiekaj, razem ze śmietaną mocno podgrzewaj ok. 10 minut (w tym czasie cukierki powinny całkowicie się rozpuścić). Od czasu do czasu mieszaj. Sos wystudź.
Kromki bułki okrój ze skórki, pokrój na trójkąty. Pieczywo z obu stron oprósz cukrem pudrem i zrumień w rozgrzanym piekarniku albo na patelni.
Zimne gruszki wyjmij z zalewy. Ustaw na talerzykach. Oblej sosem karmelowym. Podawaj ze słodkimi tostami.

naj / kobieta.interia.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation