Kuchnia

Kuchnia - Bułki i bułeczki

Moje ulubione bułki czyli SOLANKI

SOLANKI DOSKONAŁE
/24 nieduże bułeczki/

wieczorem przygotować zaczyn:
* 300 g mąki pszennej chlebowej (może być też typ 600)
* 40 g zakwasu żytniego
* 215 g wody
* 4 g drożdży świeżych
* 1 łyżeczka cukru

Wymieszać do połączenia składników, przykryć miskę i pozostawić na blacie na 12 godzin.

Do zaczynu dodać:
* 400 g mąki chlebowej
* ok 215 g wody letniej
* 6 g drożdży świeżych
* 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
* 2 łyżki oliwy

Wszystko dobrze wyrobić przez ok 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i zwarte. Przykryć miskę i odstawić na 1 godzinę - do podwojenia objętości.

Posypka:
* roztrzepane białko
* kminek + gruba sól morska

Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na okrąg o gr 1/2 cm i podzielić na 8 trójkątów. Posmarować lekko oliwą każdy kawałek ciasta i zwinąć jak rogalik lecz nie zaginać końców. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem. Po 30 minutach posmarować białkiem i posypać kminkiem i solą.
Wsunąć do piekarnika nagrzanego do 245stC i piec 15 minut.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2014/10/moje-ulubione-buki-czyli-solanki.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation