Kuchnia

Kuchnia - Bułki i bułeczki

BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE Z ZAPARKĄ

/15 bułeczek/

zaparka:
* 80g mąki żytniej chlebowej - typ 720
* 150g gorącej wody

Zalać gorącą wodą mąkę i energicznie wymieszać na gładką masę, bez grudek - ostudzić.

ciasto właściwe:
* 600g mąki pszennej chlebowej - typ 850
* 390g wody
* 30g drożdży świeżych
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka miodu
* 1i 3/4 łyżeczki soli
* 1 łyżka oliwy

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier i miód - wymieszać.
Do większej miski wsypać mąkę, dolać rozpuszczone drożdże, oliwę, wsypać sól i dodać zaparkę.
Wyrobić ciasto przez ok 8 minut, przykryć miskę i odstawić w cieple na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki - okrągłe lub podłużne - i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do papuszenia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190stC.
Wstawić do naparowanego piekarnika (kilka psiknięć spryskiwaczem) na ok 20-25 minut. Bułeczki powinny ładnie się zrumienić. Wyjąć na kratkę do ostudzenia.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2012/02/pszenno-zytnie-buki-z-zaparka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation