Kuchnia

Kuchnia - Bułki i bułeczki

Bułki z płatkami owsianymi i miodem czyli jak skutecznie rozgrzać domową atmosferę

Upiekłam bułki z dodatkiem płatków owsianych (dodają wilgci) i miodu. Mięciutkie, sprężyste i bardzo smaczne. Na taki szaro-bury dzień jak znalazł, wystarczy zakasać rękawy i...
Polecam!


BUŁKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI I MIODEM
/24 bulki lub 18 bułek + bagietka/

* 900g mąki pszennej
* 30g świeżych drożdży
* 2 łyżki miodu
* 100g stopionego masła
* 4 łyżki płatków owsianych + 3/4 szkl wrzątku
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania bułek)
* ok 1 szkl wody
* mak lub sezam

Płatki owsiane zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut.
Z garści mąki, drożdży, miodu i 2/3 szkl letniej wody zrobić zaczyn. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić.
Do miski miksera wsypać mąkę, dodać zaczyn, namoczone płatki, żółtko i wodę. Wyrobić przez kilka minut, po czym wlać stopione masło i wyrabiać jeszcze przez ok 6-8 minut, do momentu az ciasto będzie odstawało od ścianek miski.
Spryskać ciasto oliwą i nakryć miskę ściereczką, odstawić na ok 1 godzinę do podwojenia objętości.

Uformować bułeczki, okrągłe, podłuzne lub - jak u mnie - węzełki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach.
Przykryć ściereczką do napuszenia i włączyć piekarnik, nastawiając temperaturę 190stC.
Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem lub makiem.
Po ok 35-40 minutach wstawić na 20-25 minut do upieczenia.
Wyłożyć na kratkę i ostudzić.
Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2012/11/buki-z-patkami-owsianymi-i-miodem-czyli.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation