Kuchnia

Małe co nie co!

Ciasto Jabłkowo - Karmelowe.

Bardzo proste a zarazem urozmaicone ciasto. Kolejne z serii ciast ucieranych, które zawsze kończą się powodzeniem w przygotowywaniu i w smaku.
W formie keksu prezentuje się ciekawie, polane karmelem i posypane orzechami przyciąga wzrok i pobudza kubki smakowe. Ciasto jest wilgotne dzięki jabłkom i jogurtowi, który dodatkowo sprawia, że długo utrzymuje świeżość.
Ciasto do przygotowania z dziećmi, samemu, naprędce kiedy goście już w progu.
Bardzo polecam.

Składniki na ciasto:
175 g masła
175 g cukru kryształu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
225 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego
2 jabłka
30 g orzechów włoskich lub pekan

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Orzechy siekamy na kawałki.

Masło ucieramy na puch. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i ucieramy. Następnie dodajemy jajka. Ucieramy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Dodajemy jogurt, ucieramy do połączenia się składników.

Na sam koniec wsypujemy jabłka. Mieszamy drewnianą łyżka do połączenia.

Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki.
Wlewamy masę, na wierzch posypujemy orzechy, lekko wciskając je w środek.

Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 1h, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Wystudzone ciasto wykładamy na paterę, polewamy karmelem i posypujemy orzechami.

Dodatkowo:
200 g karmelu lub mleka słodzonego skondensowanego, gotowanego około 1,5 h
20 g orzechów włoskich lub pekan
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation