Kuchnia

Sernik

Sernik Tahini czyli chałwowy

Składniki( na tortownicę 18cm)

Spód:

150g ciasteczek degestive z czekoladą*
20g masła, rozpuścić

Piekarnik nagrzać do 1800C. Tortownicę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasteczka rozbić na zupełne okruszki w mikserze lub umieścić w woreczku i rozbić wałkiem. Okruszki połączyć z rozpuszczonym masłem do uzyskania tzw. mokrego piasku. Całość przesypać do przygotowanej blaszki, wyrównać i wgnieść mocno w dno. Zapiec około 5 minut w piekarniku. Ostudzić.

*można użyć ciastek bez czekolady, wówczas potrzebne będzie więcej masła( około 40-50g)

Masa sernikowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

250g twarogu trzykrotnie mielonego lub dobrego z wiaderka
120g serka typu philadelphia( można zastąpić zwykłym twarogiem)
80ml śmietany kremówki 30%
200g cukru
100g pasty sezamowej Tahini
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
2 łyżeczki esencji z wanilii

Wymieszać oba rodzaje twarogu oraz śmietanę. Dodać cukier, pastę tahini i mąkę, dokładnie połączyć. Na koniec wlać lekko rozbite jajka oraz wanilię. Całość dobrze wymieszać łyżką lub mikserem z końcówką do ucierania, ale nie ubijać, aby nie napowietrzyć masy. Wylać na przygotowany spód.

Wstawić do nagrzanego do 1500C piekarnika. Obok tortownicy można wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Piec około 50 minut. Sernik powinien być ścięty. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ganache:

100-110g ciemnej czekolady
70-80ml śmietany kremówki minimum 30%

Czekoladę drobno pokroić i umieścić w niedużej miseczce. Śmietanę doprowadzić prawie do wrzenia i zalać nią czekoladę. Odczekać około pół minuty, aby czekolada zmiękła i wymieszać do powstania gęstej, lśniącej masy. Przestudzony( można odczekać, aż zupełnie zgęstnieje) ganache wylać na górze sernika i wyrównać.
Opcjonalnie ozdobić ciasto łyżką sezamu. Schłodzić w lodówce. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation