Kuchnia

Sernik

sernik z jabłkami

czas przygotowania : ok. 30 minut + 60 min. pieczenia + kilkanaście godzin chłodzenia

składniki :

SPÓD - 200 g ciasteczek kruchych ( u mnie takie z dodatkiem jabłek i cynamonu )
75 g masła
15 g kakao naturalnego

MASA SEROWA - 500 g sera białego 3-krotnie mielonego, może być gęsty wiaderkowy
100 g serka marscarpone
250 g jabłek prażonych albo musu jabłkowego
4 jajka, średnie
115 g cukru zwykłego
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii

WIERZCH - 50 g śmietanki kremówki 30 %
150 g masy marcepanowej
2 duże jabłka - u mnie Champion
4 łyżki cukru trzcinowego demerara
4 łyżki wody
4 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
garść blanszowanych migdałów
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation