Kuchnia

Sernik

WEGAŃSKI KOKOSOWO-WANILIOWY "SERNIK" NA ZIMNO (JAGLANY, BEZGLUTENOWY)
Efekt? Lepszy nawet niż się spodziewałam, do tego prosty i naturalny. Nie tylko na deser, ale też słodkie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia. Polecam


SKŁADNIKI (forma 18x18cm, 9 kawałków):


SPÓD:

1/2 szklanki wiórek kokosowych BIO


MASA "SERNIKOWA" :

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (750g) (najlepiej ugotowanej dzień wcześniej) *
400 ml (1 puszka) mleka kokosowego (mocno schłodzonego w lodówce, min. 1 dzień) **
1 szklanka wiórek kokosowych BIO (80g)
1/2 szklanki ulubionego syropu słodzącego lub cukru ***
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego BIO
1,5 łyżeczki suszonej wanilii (lub ziarenka z 2 lasek wanilii) ****
1 łyżka soku z cytryny



* 1 szklankę suchej kaszy zalewamy wrzątkiem w garnku, przepłukujemy, odcedzamy, wsypujemy z powrotem do garnka, dolewamy 3 szklanki świeżej wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, przez ok. 25 minut. Na 3 szklanki ugotowanej kaszy, należy nastawić przynajmniej 1 szklankę suchej kaszy, gotujemy ją, aż cała woda w nią wsiąknie, następnie chłodzimy

** im mniej tłuste mleko tym dłużej musi "posiedzieć" w lodówce, aby stała część stwardniała i oddzieliła się od wody, mleko z ok. 80% zawartością miąższu, już po 12 h powinno stwardnieć, mleko z ok. 60% zawartością kokosa, musi postać dłużej w lodówce, min. 24h

*** z powodzeniem można stosować płynne lub suche słodzidła, z cukrem, "sernik" wychodzi bardziej zbity, a z płynnym bardziej miękki; dla ułatwienia dokładnego rozpuszczenia, cukier można zmielić w młynku

**** używam takiej


PRZYGOTOWANIE:

Rozpuszczamy olej kokosowy w kąpieli wodnej, tyle, żeby powstało 1/2 szklanki. Następnie wsypujemy do formy wiórki na nasz spód (można ją wyłożyć papierem, ja użyłam formy ceramicznej, której nie wyłożyłam papierem). Rozprowadzamy je równomiernie.
Przygotowujemy masę "sernikową". Do kielicha blendera wrzucamy stałą część mleka kokosowego (tą, która osadziła się na wierzchu, wodę zostawiamy i używamy do czegoś innego), syrop/cukier, wiórki kokosowe i olej kokosowy, sok z cytryny. Miksujemy na gładko. Potem stopniowo dodajemy ugotowaną kaszę i miksujemy na gładki budyń. Używamy tampera, jeśli miksujemy w Vitamix'ie. Na końcu dodajemy wanilię i mieszamy. Powstałą masę wylewamy na nasz spód. Wyrównujemy silikonową szpatułką i wstawiamy do lodówki, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia kroimy w wybrane kształty i dekorujemy wedle uznania, ja użyłam podprażonych płatków kokosowych, brązowego cukru pudru i sproszkowanej wanilii. Deser przechowujemy w lodówce do 3 dni. (na górze może trochę popękać, ale jeśli jest udekorowany to tego nie widać)
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation