Kuchnia

Przepisy

Chleb low carb z jagodami Goji

Od jakiegoś czasu korzystam z przepisów diety low carb. Podczas diety zazwyczaj najbardziej brakuje mi pieczywa. Dobrym jego zamiennikiem może być chleb low carb -dietetyczny chlebek z ziaren, otrębów, jajek i serka wiejskiego. Chlebek ten zawiera bardzo mało węglowodanów i jest bardzo sycący. Można go bez problemu zamrozić i potem włożyć do opiekacza. Dodatkowo zawiera „zastrzyk” witaminy C, która znajduje się w jagodach Goji. Polecam wszystkim, którzy przestrzegają zaleceń diety LC. Przepis jest bardzo prosty, znalazłam go w książce Ulriki Davidson „Dieta niskowęglowodanowa w Twojej kuchni”. Zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję poniżej.

Składniki:
25 g masła
25 g orzechów laskowych
25 g migdałów
szklanka siemienia lnianego (używam złocistego siemienia budwigowego)
2 łyżki sezamu
2 łyżki ziaren słonecznika
3 łyżki suszonych jagód Goji
25 g otrębów pszennych
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
serek wiejski opakowanie 200 g (całość razem ze śmietanką)
3 jajka

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Orzechy włoskie i migdały grubo siekamy.
Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy roztrzepane jajka, serek i rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy. Przekładamy masło do natłuszczonej foremki (używam małej keksówki). Wkładamy do piekarnika na 60 minut. Studzimy w foremce.

http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/chleb-low-carb/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=chleb-low-carb
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation