Kuchnia

Przepisy

Razowa tortilla z sezamem

Składniki na 6 placków:

Ciasto:
Mąka pszenna razowa (typ 2000) - 1 i 1/2 szklanki
Sezam - czubata łyżka
Sól - 1/4 łyżeczki
Masło - 2 i 1/2 łyżki (35 g)
Gorąca woda - 1/2 szklanki


Sposób przygotowania:
Do miski wsypujemy mąkę, sól, sezam - wrzucamy pokrojone w kosteczkę masło i całość rozcieramy palcami.
Do ciasta wlewamy gorącą wodę, przez chwilę mieszamy widelcem do całkowitego wchłonięcia wody przez mąkę, a następnie zagniatamy (gdy ciasto bedzie zbyt rzadkie i klejące w czasie zagniatania podsypujemy niewielką ilością mąki).
Ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kuleczki - przykrywamy je wilgotną ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Po upływie godziny kulki rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki wielkości patelni (żeby ciasto się nie przyklejało do wałka i stolnicy podsypujemy je mąką - w tym celu użyłam mąki jasnej).
Placki smażymy (już bez dodatku tłuszczu) na mocno nagrzanej patelni z obu stron po ok. 30 sekund (zbyt długie smażenie spowoduje, że tortille będą sztywne).
Usmażone tortille układamy na wilgotnej ściereczce, od góry również przykrywamy je wilgotną (a nawet mokrą) ściereczką (dzięki temu nie będą zbyt twarde) - najlepiej podawać je od razu po usmażeniu.


Tortille można podawać z rozmaitymi dodatkami - u mnie były to świeże warzywa, ser feta oraz pieczony kurczak.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation