Kuchnia

Kuchnia - Do chleba...

SZYNKA MIODOWA Z PIERSI INDYKA W OSŁONKACH

To moja kolejna szynka w osłonkach barierowych. Robiłam już podobną , ale z mięsa mieszanego i w węższych osłonkach. Rzadko robię w osłonkach, ponieważ posiadam szynkowar i wygodniej mi upychać ją w tym urządzeniu. Zrobiłam ją dlatego , że nie każdy z Państwa jest posiadaczem szynkowara. Jest więc to pewna alternatywa. Szynka jest zrobiona z piersi indyka pokrojonego w kostkę. Wkoło szynki jest zastygnięta galaretka co jeszcze bardziej dodaje jej smaku.


SKŁADNIKI :

--- 1 kg filetu z indyka
--- 3 płaskie łyżeczki soli peklowej
--- 2 małe ząbki czosnku
--- 1/2 łyżeczki soli
--- 2 łyżki płynnego miodu
--- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
--- 1/2 szklanki wody niegazowanej
--- osłonka barierowa foliowa
--- sznurek do wiązania

Umyte i osuszone mięso indyka kroimy w kostkę (ok.1 cm). Do kubeczka wlać 1/2 szklanki wody niegazowanej, dodać roztarty czosnek w 1/2 łyżeczki soli, dodać miód, żelatynę , sól peklową i wylać na pokrojone mięso. Dobrze wyrobić do momentu kiedy mięso się jakby zagęści i będzie się kleiło do rąk. Jeżeli ktoś posiada robot to może wyrobić na najniższych obrotach przy użyciu mieszadła płaskiego.

Osłonkę zawiązać z jednej strony. Z drugiej wywinąć mankiet, żeby się lepiej wkładało masę mięsną .Upychać w taki sposób, żeby było jak najmniej powietrza w osłonce. Koniec osłonki zakręcamy -zawiązujemy i zaginamy folię i powtórnie obwiązujemy. Wkładamy do lodówki do następnego dnia. Po tym czasie wkładamy do rondla, zalewamy zimną wodą i parzymy ok.2,20 godziny od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 75 stopni C . Wyjąć szynkę z wody i pozostawić na leżąco do ostygnięcia.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin i możemy jeść swoją 100 % szyneczkę bez konserwantów i sztucznych dodatków w ilości 1 kilograma. Szynka w lodówce musi się dobrze schłodzić.
Informacje na temat osłonek barierowych znajdziecie Państwo w osobnej publikacji, która jest na moim blogu.

http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/07/szynka-miodowa-z-piersi-indyka-w.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation