Kuchnia

Kuchnia - Do chleba...

SZYNKA DROBIOWA Z SZYNKOWARA

SKŁADNIKI:

---1,80 udek lub ćwiartek drobiowych
---3 płaskie łyżeczki peklosoli
---mały ząbek czosnku
---1 płaska łyżeczka białego pieprzu
---100 ml wody niegazowanej
---2 płaskie łyżeczki żelatyny
---1 płaska łyżeczka cukru pudru

Udka lub ćwiartki drobiowe obrać ze skóry. Wytrybować kości, a mięso pokroić w małe kawałki. Z kości gotuję wywar z warzywami i zamrażam w mniejszych słoikach - potem do różnych potraw jak znalazł. Skórkę można pokroić drobniutko, ale bardzo ciężko to się robi, więc lepiej zmielić na grubym sitku . Do miski włożyć pokrojone mięso i skórki, wsypać peklosól i wyrobić jak na mielone. Miskę przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki.

Po 24 godzinach przełożyć mięso do większej miski, żeby można było swobodnie wyrabiać . Do 100 ml wody niegazowanej wsypać pieprz, cukier puder, ząbek czosnku roztarty w małej ilości soli i 2 płaskie łyżeczki żelatyny- rozmieszać i wlać do mięsa. Masę mięsną wyrabiać tak długo, aż się mięso dobrze połączy z wodą i przyprawami i będzie rozklejone. Woreczek foliowy włożyć do szynkowara (używam grubszych do zamrażarki) i ciasno ułożyć mięso, tak żeby było jak najmniej powietrza. Woreczek skręcić i zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wstawić do garnka z zimną wodą i parzyć w temperaturze 80 stopni C ok.2 godzin licząc czas od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 80 stopni. Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego termometru to temperatura wody jest zbliżona do 75-80 stopni kiedy w wodzie zaczną pojawiać się pęcherzyki . Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i parzyć pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do naczynia niższego od szynkowara i schłodzić pod bieżącą wodą. Zimny szynkowar wstawić do lodówki na noc i dopiero rano wyjąć szynkę. Szynkę można kroić w cieniutkie plasterki , jest zwarta i bardzo smaczna. Polecam szyneczkę bez chemii i sztucznych przypraw.

http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/06/szynka-drobiowa-z-szynkowara.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation