Kuchnia

obiad

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI :
250g sera białego półtłustego
ok.300g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
ok.1-1,5szkl. mąki pszennej
truskawki - 30szt. niedużych owoców + ok.25dkg na sos
cukier do posypania
śmietana do polania
WYKONANIE :
Ziemniaki i ser zemleć,dodać jajko i 1 szkl. mąki, wyrobić ciasto jak na kopytka. Jeśli jest za rzadkie i bardzo się klei to dosypać jeszcze troszkę mąki. Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Małe (te do środka)zostawić w całości, resztę zmiksować blenderem dodając troszkę cukru. Z ciasta odrywać kawałeczki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać na dłoni, na środku kłaść truskawkę i zlepiać dokładnie brzegi formując kulkę. Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi a gotowe kluski odkładać na tacę wysypaną mąką. Gotowe knedle wkładać do osolonego wrzątku, gotować ok. 3-5 min. od wypłynięcia. Po wyjęciu z wody osączyć. Na talerzu polać sosem truskawkowym albo śmietaną i posypać cukrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation