Kuchnia

obiad

Muszle z brokułami z sosem serowym - kuchnia+
Składniki:

1 opakowanie makaronu muszle
½ opakowania mrożonych brokułów Hortex
1 ząbek czosnku
200 g wędzonego łososia
skórka z cytryny
150 - 200 g sera ricotta
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
Sos:
200 ml śmietanki 30%
1 ząbek czosnku
2 łyżki mascarpone
2 łyżki sera gorgonzola
2 gałązki rozmarynu
½ szklanki startego parmezanu
duża szczypta słodkiej papryki mielonej
Przygotowanie:
Brokuły gotujemy w osolonym wrzątku, aż zmiękną. Odcedzamy je i kroimy drobniej.
Łososia kroimy drobno.
W misce łączymy serek ricotta ze startą skórką z cytryny, solą, pieprzem, tymiankiem, łososiem i brokułami. Dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Makaron gotujemy al dente. Jak przestygnie, nadziewamy go farszem z brokułów. Układamy w natłuczonej formie do pieczenia.
Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki rozmarynu, mascarpone, pokruszoną gorgonzolę. Podgrzewamy na małym ogniu, aż sery się rozpuszczą, ciągle mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowym sosem polewamy muszle, posypujemy całość parmezanem i słodką, mieloną papryką. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation