Kuchnia

dyniowo

Kuchenne zapiski Edyty: Spaghetti bez makaronu, czyli dynia makaronowa z pieczarkami
SKŁADNIKI:
1 dynia makaronowa
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
30 dag pieczarek
kilka łyżek startego sera cheddar
gruby szczypior z dymki
sól
pieprz

WYKONANIE:
Dynię w całości zalać zimną wodą, gotować 40 minut, wyjąć z rondla, ostudzić.
Przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć gniazdo nasienne z pestkami, miąższ oskrobać przy pomocy widelca.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania sosu.
Dodać połowę miąższu dyni, wymieszać i smażyć razem aż się zagrzeje.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rozłożyć na talerze, posypać startym na średnich oczkach tarki cheddarem i posiekanym szczypiorem dymki.
Od razu podawać.
Niewykorzystaną część miąższu dyni można spokojnie przechować w lodówce do trzech dni i wykorzystać do innej potrawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation