Kuchnia

dyniowo

Dyniowy przekładaniec

Składniki na ciasto:

-200g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata
-75g cukru
-szczypta soli
-100g masła
-1 jajo
- sok z cytryny + skórka (starta na tarce)

Wszytskie składniki zagnieść. Schłodzić pół godziny. Ciasto przełożyć do tortownicy, piec 15 min (przykryte folią lub pergaminem) w 180ºC + 5 minut odkryte. Następnie wylać nadzienie i piec jeszcze 15-20 minut.


Nadzienie:

-3 szkl puree dyniowego *
-180g cukru (można mniej jeśli dynia będzie słodka)
-cynamon, imbir, gałka (może być przyprawa do piernika)
-1 jajo + 2 żółtka
-30 - 40 ml wiśniówki
-sok z 1,5 cytryny + miąższ
-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie zagotować (spróbować czy nie trzeba doprawić - żeby nie było mdłe). Gotować jeszcze 3 minuty cały czas mieszając. UWAGA! łatwo się przypala

* Przeciełam dynię na ćwiartki i piekłam w piekarniku aż zmięknie, następnie obrałam i zblendowałam.

Beza:
-4 białka
-3/4 szkl cukru
-sok z połówki cytryny

Ubić białka ze szczyptą soli. Gdy będą ubite na sztywno (podczas przechylenia miski nie wypłyną) dodawać pomalutku cukier - cały czas ubijając. Na koniec dodać sok i dobrze wymieszać.

Bezę wyłożyć na ciasto z upieczonym miąższem. i piec ok 15 min w 160ºC (do zbrązowienia białek).
Na koniec wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki - chwilę tak studzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation