Kuchnia

dania

10 g ryżu długoziarnistego
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- marchewka
- por
- mała cebula
- ząbek czosnku
- cukinia
- pół szklanki posiekanego szczypiorku
- łyżka oleju sezamowego
-4 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki sezamu
- listki świeżej kolendry lub mięty
- 1 limonka
- sól oraz świeżo zmielony pieprz
- ewentualnie sos rybny – kilka łyżek

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, nie może być rozgotowany (prawie al dente). Pierś kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem, przekładamy do miski i mieszamy z łyżką oleju. Marchewkę obieramy i kroimy julienne (w cienkie paski). Pora oraz czosnek siekamy w plastry, cebulę kroimy w kostkę. Cukinie kroimy w plastyr, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy łyżkę olej sezamowego.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy kurczaka i smażymy przez 2-3 minuty aż będzie lekko zarumieniony. Wrzucamy marchewkę oraz pora, cukinie i smażymy przez kolejne 4-5 minut. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy ryż, sezam, kilka łyżek sosu rybnego (niekoniecznie, tylko jeśli ktoś lubi bardzo słone). Mieszamy przez minutę, dodajemy sok z jednej limonki i odstawiamy z ognia. Podajemy z listkami kolendry lub mięty i cząstkami limonki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation