Kuchnia

dania

Spring rolls warzywne

Składniki

1 torebka ryżu dziki & parboiled (100 g)
8 płatków papieru ryżowego (wyrób gotowy)
1 por
1 marchew
oliwa do smażenia
1 łyżka sosu sojowego
imbir, czosnek, sól do smaku




Przygotowanie

Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Por pokroić w paski, marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i smażyć przez chwile na rozgrzanej oliwie. Dodać ugotowany ryż, sos sojowy, przyprawy i całość wymieszać. Płatki papieru ryżowego zanurzyć w wodzie i wyłożyć na suchą ściereczkę. Masę ryżowo-warzywną kłaść łyżką na środek płatka ryżowego, uformować równy wałeczek, zagiąć brzegi do środka, następnie papier zrolować, uważając, aby dokładnie skleić brzegi. Gotowe spring rollsy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Można podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation