Kuchnia

Moje kuchenne DIY

Burgery drobiowe (przepis na 7 burgerów)

- filet z kurczka 1 kg
- 1 jajko
- 50 g mąki kukurydzianej
- 7 bułek wieloziarnistych (biedronka)
- sałata lodowa
- 2 pomidory
- cebula
- zielony ogórek
- opcjonalnie: jogurt naturalny, czosnek i zioła na sos.

Filet mielimy (ja użyłam blendera), dodajemy jajko, mąkę kukurydzianą oraz doprawiamy do smaku. Dzielimy masę mięsną na 7 porcji. Formujemy i Smażymy na suchej patelni ok 10 minut, w zależności od grubości kotleta (jeśli mięso przywiera wam do patelni można wylać kroplę oleju na ręcznik papierowy i cieniutko nasmarować patelnię). Bułki podpiekamy do chrupkości w pikarniku ok 5 min, układamy wszystkie składniki warstwami: bułka, sałata, burger, pomidor, ogórek, cebula, opcjonalnie sos i gotowe :)

Taki burger ma tylko ok 380 kcal, a bardzo "zapycha"
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation