Kuchnia

Jedzonko z mięsem

Polędwiczki w sosie śmietanowym
Składniki:

1 polędwiczka (około 1/2 kg)
6 gałązek świeżej bazylii
1 papryka czerwona
1 szklanka śmietany 18%
1 kostka rosołowa
sól, pieprz, ognista mieszanka przypraw w młynku KAMIS
Polędwiczki solimy, pieprzymy i przyprawiamy ognistą mieszanką przypraw (jeśli nie posiadamy to posypujemy dodatkowo chili, papryką ostrą, kolendrą, czosnkiem). Rozdrabniamy kostkę rosołową i nacieramy polędwiczki. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Wkładamy do naczynia żaroodpornego pokrojoną w paski paprykę, na wierzch polędwiczkę, polewamy śmietaną i na to kładziemy całe gałązki bazylii. Solimy, pieprzymy jeszcze i przykrywamy naczynie. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na termoobieg do temperatury 180 stopni na 40 min.

Po upływie tego czasu wystawiamy, wyjmujemy polędwiczki i paprykę, powstały sos przelewamy do garnuszka i podgrzewamy (w miseczce odrobinę sosu mieszamy z dodatkiem 1 łyżki mąki rozrabiamy- i przelewamy do garnuszka- aby zagęścić).

Wykładamy na talerze polędwiczkę, kroimy ją i polewamy sosem.

Podajemy z papryką i świeżą gałązką bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation