Kuchnia

sałaty

PYSZNA SAŁATKA Z BURAKA
przepis na 1 porcję
1 średni burak
garść fasolki szparagowej
plaster sera typu feta
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
świeżo mielony pieprz

Buraki (bo warto jest ich od razu przygotować więcej) dokładnie myjemy, osuszamy , zawijamy każdy osobno w folię aluminiową i pieczemy w 190 stopniach przez około 45 minut (większe sztuki koło godziny). Po tym czasie studzimy, odwijamy, obieramy i kroimy na plasterki.
Fasolkę wrzucamy do osolonego wrzątku na około 5 minut (mowa tu o mrożonej). Po tym czasie zanurzamy w wodzie z lodem lub po prostu przepłukujemy lodowatą wodą. Dokładnie odcedzamy. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Na talerzu rozkładamy kolejno: plastry buraka, fasolkę, posypujemy pokruszoną fetą. Polewamy octem balsamicznym i oliwą. Posypujemy płatkami migdałów, a na końcu świeżo zmielonym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation