Kuchnia

sałaty

Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem



Składniki
2-4 porcje

1/2 brokuła
4 jajka
100 g kukurydzy
1/2 główki sałaty rzymskiej
4 łyżki tartego parmezanu
sól i pieprz

Sos Cezara:

6 łyżek majonezu
2 łyżeczki musztardy francuskiej lub zwykłej
3 łyżeczki miodu
2 łyżeczki sosu worchester lub sosu sojowego
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz

Przygotowanie

Brokuła podzielić na kilka mniejszych kawałków i ugotować na parze (około 5-7 minut), po ugotowaniu krotko przepłukać zimną wodą.
Jajka włożyć do zagotowanej wody, gotować przez 7 minut, przestudzić i obrać ze skorupek, pokroić na ćwiartki.
Kukurydzę odsączyć. Sałatę opłukać i posiekać, włożyć do salaterki lub do pojedynczych miseczek. Doprawić solą i pieprzem, przemieszać.
Składniki sosu zmiksować blenderem.
Dodać brokuły, kukurydzę, jajka, doprawić solą, pieprzem i polać sosem Cezara. Posypać tartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation