Kuchnia

kuchnia

składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki cukru

1 1/2 łyżeczki soli

12 g drożdży

3 łyżki oliwy

275 ml wody

mak, sezam - opcjonalnie, jako dodatek

Drożdże rozmieszałam z 3 łyżkami ciepłej wody. Mąkę, cukier i sól wsypałam do miski, dodałam oliwę, drożdże i pozostałą wodę. Wyrobiłam miękkie, elastyczne ciasto i odstawiłam je na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzieliłam ciasto na trzy części - jedną zostawiłam naturalną, do drugiej wgniotłam 2 łyżki maku, do trzeciej - 2 łyżki ziaren sezamu. Z ciasta odrywałam kulki wielkości orzecha włoskiego i formowałam z nich cieniutkie wałeczki o długości około 25 cm. Układałam na blaszce wyłożonej papierem i piekłam 20 minut w temperaturze 180 stopni. Z tej porcji wyszło około 40 paluszków grissini.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation