Kuchnia

kuchnia

PLACKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI

SKŁADNIKI4 PORCJE:
1 i 1/2 szklanki mąki (dowolnej, białej lub razowej)
1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3 łyżki cukru lub syropu klonowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
2 szklanki jogurtu greckiego lub naturalnego lub maślanki, kefiru
ORAZ:
2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia*
syrop klonowy
masło do podania
* można smażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, wówczas tłuszcz dajemy do środka ciasta

PRZYGOTOWANIE
Do dużej miski wsypać mąkę, płatki, proszek, sodę, sól, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszać łyżką, dodać jajka, jogurt i wszystko wymieszać łyżką.
Rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, posmarować kawałkiem masła nadzianym na widelec, nałożyć po pełnej łyżce ciasta na jednego placka i smażyć jednocześnie kilka placków na umiarkowanym ogniu przez około 1 - 2 minuty aż ciasto urośnie, na powierzchni pojawią się pęcherze powietrza, a spód będzie zrumieniony.
Odwrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 minutę. Podawać z masłem, polewając syropem klonowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation