Kuchnia

kuchnia

PIZZA ŚRÓDZIEMNOMORSKA NA RAZOWYM SPODZIE ORKISZOWYM

Składniki na CIASTO:
- 0,5 kg mąki orkiszowej razowej (ok. 3 łyżki + reszta)
- 300 ml ciepłego (nie gorącego!) mleka
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam mieszanki oliwy z olejem, w której znajdują się suszone pomidory)
- 2 łyżki suszonej bazylia

PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i chwilę odczekać.
2. Kiedy zaczną "rozpuszczać się" dolać mleko, dosypać 3 łyżki mąki.
3. Tak przygotowany rozczyn przykryć np. ręcznikiem i odstawić na 15-30 min. w ciepłe miejsce, aż zacznie wyrastać.
4. Po tym czasie rozczyn dodać do wymieszanych pozostałych składników i wyrobić.
5. Znów pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na min. 30 min.
6. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji alkoholowej drożdży, czyli tzn. wyrastania ciasta, można uformowane w kulę ciasto w naczyniu wstawić do piekarnika na min. temperaturę.
Trzeba jednak wtedy uważać, żeby nie wyschło ono za bardzo.
7. Po tym czasie podzielić na 2 równe części, a każdą z tych części na blasze od piekarnika rozwałkować na dość cienki placek w kształcie koła.


Składniki na NADZIENIE:
- 3 duże kule sera mozzarella
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach
- 1 średni słoiczek czarnych oliwek
- ok. 400 g sera typu feta
- 1 niewielki słoik suszonych pomidorów w oliwie
- przygotowane wcześniej mięso z kurczaka (filety należy pokroić na małe kawałki i udusić pod przykryciem z pieprzem i niewielką ilością oliwy. Zbyt dużo przypraw, może potem przeważać nad smakiem innych składników pizzy. przez wyłożeniem na spód rozdrobniłam mięso na jeszcze mniejsze kawałeczki)
- niewielka ilość ulubionego startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE:
1. Mozzarellę pociąć z podłużne słupki o szerokości ok 1 cm x 1 cm i ułożyć dookoła każdego z płatów pizzy tak, aby od brzegu ciasta pozostało kilka cm wolnego miejsca.
2. Ciasto zawinąć tak, aby mozzarella znalazła się wewnątrz brzegów pizzy.
3. Na tak przygotowane spody wyłożyć rozmrożony szpinak, mięso, połówki czarnych oliwek, pocięte w paski suszone pomidory i pokruszony lub pokrojony w średniej wielkości kostkę ser typu feta.
4. Wierzch posypać startym serem żółtym.
5. Piec w 220°C przez 15 min.


Składniki na SOS:
- 2 duże jogurty naturalne (ważne, żeby były dość gęste, można użyć jogurtu greckiego)
- ok. 4 ząbki czosnku
- szczypta soli
- pół pęczka świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek przecisnąć przez praskę, a następnie rozetrzeć nożem razem z solą. Dzięki temu unikniemy dużych grudek czosnku.
2. Koperek posiekać.
3. Wszystkie składniki połączyć z jogurtem.
4. Podawać w miseczkach do sosu bądź kokilkach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation