Ślub

***Merry Christmas***

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa musi być na bazie suszonych grzybów. To właśnie one tworzą cały smak. Oczywiście najlepiej zbierać grzyby samemu, jednak równie dobrze możecie posiłkować się kupnymi suszonymi grzybami.

Polecam mieszankę podgrzybków oraz borowików. Dzięki podgrzybkom mamy intensywny kolor, a borowiki nadają zupie niesamowitego smaku. Oczywiście sekretem jest odpowiednie doprawienie, nie od dziś wiadomo, że najlepszymi przyjaciółmi grzybów są... tymianek oraz sos sojowy - spróbujcie!

Składniki:
20 g suszonych podgrzybków
20 g suszonych borowików
1 l bulionu warzywnego
5 łyżek sosu sojowego
tymianek
sól, pieprz
0,5 szkl. śmietanki 30%
mąka pszenna
łazanki
natka pietruszki
Przepis
Zaczynamy od zalania suszonych grzybów wrzątkiem. Najlepiej borowiki oddzielnie i podgrzybki oddzielnie. Polecam zrobić to dzień wcześniej, wtedy grzyby oddają więcej smaku.



Następnie do garnka wlewamy 1 l bulionu warzywnego i dodajemy doń grzyby wraz z płynem. Ostrożnie wlewajcie płyn spod grzybów, gdyż zwłaszcza w kupnych grzybach lubi być nieco piasku. Osiądzie on na dnie miseczki i dlatego ostrożnie zlewamy płyn znad piasku.

Zupę gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 min. Doprawiamy tymiankiem do smaku, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Warto do gotowania dodać łodyżki od natki pietruszki. Po 40 minutach wlewamy do naszej zupy nieco zaklepki (w połowie szklanki zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej). Wlejcie jej wedle uznania, pamiętając, aby nie powstał gęsty sos.

Gotową zupę doprawiamy śmietanką 30% i doprowadzamy niemal do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i wrzucamy doń posiekaną drobno natkę pietruszki. U mnie w domu wigilijną zupę grzybową je się zawsze z łazankami. Smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation