Kuchnia

Zupy

Kardamonovy: Chrzanowa zupa krem z szynką szwarcwaldzką

Składniki:
4 średnie ziemniaki
1 cebula
mały kawałek selera
1 spory korzeń chrzanu
750 ml wody
1 łyżeczka masła
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki śmietany 12%
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
4 jaja przepiórcze
1 liść laurowy
sól
szczypta cukru
(przepis na 4 porcje)

Ziemniaki, seler i cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę, smażymy chwilę na maśle. Warzywa zalewamy gorącą wodą, dorzucamy do nich liść laurowy, sól i gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy do zupy starty na najmniejszych oczkach, chrzan. Po tym czasie, całość studzimy i miksujemy w blenderze na gładki krem. Zupę przelewamy z powrotem do garnka (można ją przelać przez gęste sito), dolewamy do niej sok z cytryny, śmietanę, cukier. Zagotowujemy. Krem podajemy z ugotowanymi na twardo, jajami przepiórczymi i krótko smażoną, szynką szwarcwaldzką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation