Kuchnia

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy
Składniki

200 g czerwonej soczewicy
1 duża marchew
puszka krojonych pomidorów ( użyłam domowego przecieru pomidorowego )
1 pietruszka
1 łodyga selera naciowego
plaster selera
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego ( może być więcej )
sól
pieprz
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki mielonego kminku
1,5 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
olej do smażenia
kiełki lucerny
Cebule, marchew, seler, pietruszkę pokroić na drobne kawałki, wrzucić na rozgrzany olej, smażyć około 3 minut ciągle mieszając
Do podsmażonych warzyw dodać soczewice i smażyć wszystko jeszcze 3 minuty
Następnie wlać pomidory i bulion, zupę gotować przez około 20 minut, do momentu kiedy soczewica zrobi się miękka
Garnek z zupą zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem
Doprawić przyprawami, ewentualnie dolać więcej bulionu
Podawać z kiełkami lucerny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation