Kuchnia

Zupy

Zupa chowder z warzyw i kukurydzy

Składniki:

1 łyżka oleju roślinnego
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
1 duży ziemniak
600 ml mleka
300 ml bulionu warzywnego
50 g różyczek brokuł
300 g słodkiej kukurydzy z puszki
75 g twardego sera żółtego
(należy upewnić się czy nie zawiera podpuszczki zwierzęcej ;))
sól, pieprz
świeża pietruszka do dekoracji
Cebulę, paprykę, ziemniaka i czosnek kroimy w kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy olej i lekko obsmażamy pokrojone wcześniej warzywa (2-3 min), oczywiście cały czas mieszając, aby nam się nic nie przypaliło. W razie potrzeby, dolejmy troszkę oleju. Kiedy warzywa są już lekko przysmażone, dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Gotujemy ok. 30 sekund, po czym dolewamy wcześniej przygotowany bulion warzywny i mleko. Wszystko mieszamy. Następnie dodajemy brokuły i kukurydzę, oczywiście odsączoną z zalewy. Mieszając doprowadzamy naszą zupę do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dorzucamy 50 g startego sera (ja użyłam Raddamera, jednak najlepszy byłby Cheddar lub Parmezan) i mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jeśli to konieczne). Rozlewamy do miseczek i dekorujemy resztą utartego sera i pietruszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation