Kuchnia

dania obiadowe

Ziemniaki po bengalsku

Składniki:

• 6 dużych ziemniaków
• 1 łyżeczka curry
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1/2 łyżeczki kolendry
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
• 1 przeciśnięty ząbek czosnku
• świeża kolendra lub natka pietruszki
• kilka kropel soku z cytryny
• masło - najlepiej sklarowane, czyli glee

Ziemniaki ugotować i pokroić w ćwiartki. Należy uważać jednak, by nie były zbyt miękkie i nie rozpadły się potem przy smażeniu. Na dużej patelni rozpuścić masło i wsypać przyprawy. Dodać ziemniaki i mieszając obsmażać chwilę, aż będą złote. Dodać natkę i wymieszać.

Można również ziemniaki pokroić i upiec w piekarniku. Na patelni rozpuścić masło, wsypać przyprawy i wymieszać. Dodać ziemniaki i już nie podsmażać, tylko całość dokładnie wymieszać. na koniec dodać natkę i ponownie wymieszać.

Smacznego:-)

http://atinabc.blox.pl/2011/01/Ziemniaki-po-bengalsku.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation