Kuchnia
Mięsko
Pasztet Drobiowy.
Składniki:
keksówka 12 cm x 30 cm
800 g mięsa drobiowego
(pierś z kurczaka, nóżki, skrzydełka itp.)
1 duża cebula
2 marchewki
1/2 selera
1 mały korzeń pietruchy
1 łyżka masła
3 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren czarnego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
3 - 4 łyżki bułki tartej
2 - 3 jajka
Włoszczyznę obieram i kroję na mniejsze części, cebulę kroję w kostkę.
W rondelku rozpuszczam masło i duszę cebulę aż do miękkości.
Do uduszonej cebuli dodaję mięso i pokrojoną włoszczyznę, zalewam wodą
(jak najmniejszą ilością, tak aby pokrywała całość).
Dodaję przyprawy: ziele angielskie, pieprz, listki laurowe oraz sól do smaku.
Całość gotuję pod przykryciem ok 1 h do momentu, aż włoszczyzna będzie miękka, mięso bez problemu będzie odchodziło od kości, a nadmiar wody odparuje.
Pozostały nadmiar wywaru odcedzam, przyprawy oddzielam.
Ugotowane mięso odrywam od kości i razem z warzywami mielę dwukrotnie w maszynce.
Żółtka oddzielam od białek.
Żółtka dodaję do mięsno - warzywnej masy, a białka ubijam i dodaję na sam koniec.
Zmieloną masę doprawiam do smaku gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem oraz solą - dobrze wyrabiam.
Dodaję bułkę tartą i ubitą z białek pianę, dokładnie mieszam całość.
Ostateczna konsystencja ma być idealnie połączona i doprawiona.
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia bądź folią aluminiową przekładam masę mięsno - warzywną i dokładnie uklepuję, aby całość ładnie się ze sobą połączyła i nie było żadnych szczelinek.
Pasztet wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 60 minut.
Pasztet kroję i podaję po całkowitym ostygnięciu.
Polecam zostawić pasztet na całą noc w lodówce,
wtedy smaki idealnie się połączą, a całość dokładnie stężeje.
MA==