Kuchnia

kuchnia

Sałatka z kulkami mięsnymi w sosie jogurtowym

Składniki:
40 dag makaronu typu kokardki
Sól, pieprz
½ czerstwej bułki
1 cebula średniej wielkości
50 dag mielonej wołowiny
2 jajka
Słodka papryka
Ostra papryka
Kminek mielony
1 pęczek rzodkiewek
1 ogórek
3 strąki papryki- żółta, czerwona, zielona
30 dag chudego jogurtu naturalnego
10 dag majonezu
10 dag śmietany kremówki
2 łyżki soku z cytryny
Pęczek szczypiorku


Przygotowanie:

Bułkę namocz.
Obierz i posiekaj cebulę.
Do mięsa mielonego wbij jajka, dodaj cebulę oraz odciśniętą z wody bułkę. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz kminkiem.
Z tak przygotowanego mięsa formuj małe kulki i gotuj je przez 5- 7 minut w wodzie.

Rzodkiewki, ogórki i paprykę wymyj i obierz.
Rzodkiewki i ogórki pokrój w cienkie plasterki , a paprykę w kosteczki.
Szczypiorek posiekaj na drobno.

Na samym końcu przygotuj sos.
Jogurt połącz z majonezem i śmietaną, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki wymieszaj razem polewając sosem. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki na kilka godzin. Im dłużej tym lepiej.

Zapraszamy na naszego bloga http://panipanidomu.pl/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation