Kuchnia

pyszne ciasto

Składniki
- 2 szklanki + 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 jaja
- 1 szklanka kefiru (lub zsiadłego mleka/maślanki)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 bardzo duże nektarynki lub 3 średnie (albo inne ulubione owoce)
- 2 łyżki płatków migdałowych (pominęłam)
- 3 łyżki dżemu np. morelowego lub brzoskwiniowego

Przygotowanie
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Wsypujemy cukier i mieszamy wszystko.
Następnie dodajemy kefir (lub mleko zsiadłe/maślankę), mleko, olej, jaja, aromat migdałowy i mieszamy tylko do połączenia składników.

Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 25x25cm. Na wierzchu rozkładamy małymi kleksikami dżem (zapomniałam, więc posmarowałam po upieczeniu - też wyszło pysznie!). Kolejno układamy plasterki nektarynek i posypujemy wszystko płatkami migdałowymi.

Pieczemy ok 50 min w 180'C lub do tzw. suchego patyczka. Gdyby zbyt szybko się rumieniło - przykryć folia aluminiową.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation