Kuchnia

Kulinaria

Składniki:
1/2 kalafiora (ok 0,5 kg)
1/2 białej części pora
około 150 g korzenia selera
1 duży ziemniak
1 cebula
2 szklanki mleka
2 szklanki wody lub bulionu z jarzyn
po łyżce oliwy i masła do smażenia

Do podania:

zrumienione plasterki boczku lub szynki (np. parmeńskiej), uprażone płatki migdałów, ser z niebieską pleśnią lub grzanki

Cebulę i selera pokroić w drobną kostkę. Por w półplasterki. W garnku z grubym dnem (lub na patelni) rozgrzać łyżkę oliwy i masła. Wrzucić pokrojone warzywa i smażyć przez chwilkę, nie rumieniąc. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka i podzielony na różyczki kalafior. Dolać wodę (bulion) i mleko. Zagotować na dużym ogniu.Zmniejszyć ogień i gotować około 20 - 25 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie. Zupę dokładnie zmiksować blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego kremu (w wersji z serem, dorzucić najpierw około 30-40 g sera). Doprawić solą. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation