Kuchnia

Obiady

Tagine (tażin) wołowy z bakłażanem i quinoa Składniki:

•około 1 1/2 szklanki quinoa (komosy ryżowej)
•około 500 g wołowiny lub wieprzowiny (np. łopatki)
•400 ml passaty pomidorowej
•1 cebula
•2 marchewki
•1 bakłażan
•1 czerwona papryka
•2 małe kiszone cytryny
•3 łyżeczki mieszanki przypraw do tagine
•nieduży pęczek świeżej kolendry
•sól, pieprz
•jogurt grecki


Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Następnie do garnka dodajemy wołowinę. Podsmażamy na dość dużym ogniu przez około 5 minut (aż nabierze z wierzchu brązowego koloru). Wówczas do garnka dodajemy pokrojone w nieregularne, niezbyt małe kawałki: paprykę, bakłażan i marchewkę oraz pokrojone w mniejsze kawałki kiszone cytryny. Dodajemy mieszankę przypraw do tagine i wszystko podsmażamy przez około 5-7 minut, cały czas mieszając. Następnie do garnka wlewamy passatę pomidorową oraz jedną szklankę wody. Mieszamy, następnie przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez około 90-120 minut (co jakiś czas mieszając).

Quinoa płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy 3 szklanki wrzącej wody, wsypujemy komosę, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i pozostawiamy pod przykryciem, aby cała woda się wchłonęła.

Komosę wykładamy do miseczek. Nakładamy na nią tagine, kładziemy łyżkę jogurtu, posypujemy posiekaną kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation