Kuchnia

Ciasta

KOKOSANKA Z WIŚNIAMI

Składniki:
- 8 jajek
- 1 szklanka mąki
- 2 paczuszki cukru waniliowego (na małą porcję mąki, lub jeden na dużą porcję)
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka tłuszczu
- 300g wiórek kokosowych
- 1 szklanka drylowanych wiśni
- 1 szklanka cukru do białek

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z margaryną, następnie dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wykładamy ciasto na blachę, na to wrzucamy wiśnie (odsączone od soku).
Ubijamy pianę z pozostałych białek, wraz z cukrem (1 szklanka). Do ubitych z cukrem białek wrzucamy wiórki kokosowe i mieszamy. Wykładamy masę białkową na ciasto pokryte wiśniami.
Piec około godzinę w 175 stopniach (sprawdzamy potem patyczkiem czy jest dobre, jeżeli nie, to pieczemy jeszcze trochę
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation